Posjetite

ZAVIŽAN

46  280x220 planinarski dom zavizan Posjetite Najviša planinska meteorološka postaja Zavižan, na kojoj se svakodnevno mjere meteorološki podatci i šalju u Zagreb, otvorena je od 1953. Smještena je uz planinarski dom na Zavižanu, a posjetitelje obično oduševljavaju instrumenti za provođenje mjerenja. U neposrednoj blizini nalazi se i poučna meteorološka staza s različitim temama: od meteorologije, vrste oblaka, o vjetrovima na Zavižanu i sl. Popnete li se planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova i vidikovaca, otvorit će vam se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku koji ostavljaju bez daha

 

 

VELEBITSKI BOTANIČKI VRT

47  280x200 velebitska degenija Posjetite Velebitski botanički vrt (1480m), smješten u Modrić docu, osnovao je Fran Kušan 1966. godine. Vrt je osnovan u zanastveno istraživačke svrhe, no zainteresiranost znatiželjnika dovela je do toga da postane prava turistička atrakcija. Šetnja vrtom traje 30 minuta, a pritom možete vidjeti mnoge zanimljive, pa čak i endemske biljne vrste koje je inače vrlo teško pronaći na Velebitu.

 

 

 

 

ŠTIROVAČA

 

14  280x220 3 3 5 stirovaca foto 05 Posjetite Šumski rezervat Štirovača, šuma bukve i smreke, nalazi se na 1100 m n. v. Čuvena po najljepšim i najočuvanijim smrekama, Štirovača je danas omiljeno izletište Krasnara i ostalih zaljubljenika u prirodu. Na ovom mjestu idealnom za bijeg od gradske buke, možete pripremiti roštilj i osvježiti se uz izvor vode, te u iskonskom planinskom okruženju provesti ugodan dan. Do Štirovače se iz Krasna vrlo jednostavno dolazi asfaltiranom cestom.

 

 

KUTEREVO

 

20  280x200 kuterevo2 Posjetite Kuterevo je planinsko mjesto podno ličke padine Velebita 10 km udaljeno od Krasna i nazaobilazno odredište posjetitelja Like. Ovo mjesto je poznato po utočištu za mlade medvjede koje znatiželjnici imaju mogućnost posjetiti te ih iz promatrati neposredne blizine. Kuterevo je poznato i po izvornim ličkim suvenirima koji su danas postali svojevrstan brend ovog mjesta.

 

 

 

PLITVIČKA JEZERA

 

18  280x200 plitvice 1 1293712737 Posjetite Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se 80 kilometara udaljen od Krasna. To je najveći, najstariji i najposjećeniji nacionalni park, sa bogatom florom i faunom. Posebno se ističe 16 manjih i većih jezera koji zadviljuju svojom kristalnom modrozelenom bojom. Osim prirodnih ljepota, na Plitvicama možete uživati i u tradicionalnoj gastronomskoj ponudi.

 

 

 

 

DOLINA GACKE

 

15  280x200 gacka Posjetite Gacka je rijeka ponornica duga 61 kilometar. Dolina Gacke je još u prapovijesti bila zanimljiva Japodima, a potom i Rimljanima. O burnoj prošlosti Gacke svjedoče brojni arheološki ostatci iz svih povijesnih razdoblja. Gacka je idealno odredšte za sve željne aktivnog ili mirnog odmora te je jedno od omiljenih odredišta sportskih ribolovaca. Simbol Gacke je pastrva koja u ovoj rijeci raste oko pet puta brže nego u ostalim rijekama što je uzrokovano optimalnom temperaturom vode, bogatstvom kisikom te blagom kemijskom strukturom.

 

ŠUMARSKI MUZEJ KRASNO

 

16  280x200 krasno accommodation 11 Posjetite Šumarski muzej u Krasnu i prvi šumarski muzej u Hrvatskoj, jedna je od znamenitosti ovog planinskog mjesta. Stalni postav zbirke sadrži stare alate i pribor korišten u prošlosti za sječu i uzgoj šuma. Osim toga, možete vidjeti kako su izgledala transportna sredstva upotrebljivana za izvlačenje drva ili možete proučavati stare šumarske karte, literaturu te pisane dokumente. Uz najstariju šumariju u Hrvatskoj, postojanje ovog muzeja samo je dokaz velike šumarske tradicije ovog mjesta.

 

 

SENJ

 

22  280x200 senj tvrdava nehaj Posjetite Uskočki grad i luka Senj nalaze se svega 30 km udaljen od Krasna. Šetajući ulicama grada upoznati ćete burnu prošlost ovog primorskog mjesta. Grad kontinuirano živi još od prapovijesti, a pod imenom Senia živjeti će i pod vlašću Rimljana. Senjska katedrala spomenuta je prvi put u 11. stoljeću, ali svakako je simbol grada Senja kula Nehaj izgrađena u 16. st. radi obrane od Turaka. U gradu se i danas osjeća uskočki duh vidljiv u brojnim spomenicima tog vremena uzidanima u građevine današnjeg grada. Osim istraživanja prošlosti, u Senju možete uživati u šetnjama parkovima Nehaj i Parku pjesnika ili u kupanju na jednoj od gradskih plaža.