Krasno

Krasno je jedno od najvećih hrvatskih planinskih naselja. Smješteno je na sjevernim obroncima Velebita na oko 800 metara nadmorske visine. Krasno se sastoji od 14 zaselaka u kojem živi oko 600 stanovnika.

Tradicionalna gospodarska djelatnost ovog kraja je šumarstvo. U Krasnu se nalazi najstarija šumarija u Hrvatskoj koja je osnovana 1765. godine. Povrh šumarije, Krasno posjeduje dvije pilane.

Krasno je poznato po obilježavanju blagdana Velike Gospe kada se na Svetištu Majke Božje od Krasna okuplja veliki broj vjernika. Najveća znamenitost Krasna je crkva Majke Božje Krasnarske iz XVIII. stoljeća, izgrađena na temeljima jedne srednjovjekovne crkvice. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop sa oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine.

U Krasnu se nalazi središte najmlađeg hrvatskog Nacionalnog parka Sjeverni Velebit te Muzej šumarstva koje svakako valja posjetiti. Krasno je polazišna točka za posjet Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, udaljenom svega 15-ak kilometara.